Hoe zit het met de verschillende inbouwmethodes?

Handen wassen, groenten spoelen, een snelle handafwas, het meeste gebruikte onderdeel in de keuken is de keukenkraan en daardoor ook de spoelbak om het water op te vangen. Er zijn drie methodes om een spoelbak in te bouwen in het keukenblad: onderbouw spoelbak, opbouw spoelbak en vlakbouw spoelbak.

Onderbouw spoelbak

Een onderbouw spoelbak vergroot het bruikbare oppervlak van het werkblad. De onderbouw spoelbak wordt namelijk onder of halverwege het niveau van het werkblad gemonteerd.  De spoelbak wordt onder het werkblad verlijmd zodat de roestvrijstalen rand van de spoelbak niet zichtbaar is. Bij deze methode bevinden zich op het werkblad geen randen van de spoelbak, de spoelunit wordt onder het niveau van het werkblad gemonteerd. Dat maakt dat het werkblad gemakkelijk schoon te maken is. Deze inbouwmethode wordt vooral toegepast bij granieten, hout en volkunststof werkbladen.

Opbouw spoelbak

Opbouw spoelbakken worden, de naam zegt het al, op het werkblad gemonteerd. De rand van de spoelbak ligt dan ook letterlijk op het werkblad. Een opbouw spoelunit wordt in de regel toegepast op kunststof werkbladen met als dragermateriaal spaanplaat. Om te voorkomen dat er water onder de rand door het keukenkastje inloopt, wordt er onder de rand van de spoelbak een speciale band aangebracht.

Vlakbouw spoelbak

Een vlakbouw spoelbak wordt vlak in het werkblad gemonteerd en de rand van de vlakbouw spoelunit vormt daarbij een geheel met het werkblad. Het werkblad en de rand van de spoelunit lopen naadloos in elkaar over, waardoor het werkblad eenvoudig is te reinigen. De bovenkant van de spoelbak komt gelijk te liggen met de bovenzijde van het werkblad en heeft als voordeel dat het hygiënisch en strak is. Deze methode werkt het beste bij een werkblad van hout of kunststof. Bij natuurstenen of composieten werkbladen zal het resultaat nooit geheel vlak zijn. Daar wordt altijd gewerkt met een klein facetrandje.

Spoelbak en hygiëne

De reden waarom vaak voor een vlakbouw of onderbouw spoelbak wordt gekozen, is omdat bij deze spoelunits water of kruimels op het werkblad gemakkelijk in de spoelbak kunnen worden geveegd. Tevens kunnen afvalrestjes niet tussen de randen blijven zitten, hierdoor is zowel een vlakbouw spoelunit als een onderbouw spoelunit erg hygiënisch.